Miksi lopetin e-pillerit & ajatuksia lopettamisesta

Moikka!

Vieläkö muistatte yli puoli vuotta takaperin nousseen kohun siitä, kuinka yhä useammat naiset lopettivat e-pillereiden käytön? Lehdissä ja foorumeissa yhä useampi kertoi kokemuksistaan avoimesti. Jossain vaiheessa tekstit pysäyttivät jopa 7 vuotta e-pillereitä käyttäneen nuorukaisen –minut.

Muistan kuinka eräs nainen oli kirjoittanut en tiennyt mitkä tunteet oli enää omia, mielialat vaihtelivat usein ja e-pillereiden lopettamisen jälkeen tutustuin itseeni uudestaan. Tämä teksti antoi ajattelemisen aihetta ja sen luettua päätin aloittaa pillerittömän kokeilun.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASain e-pillerit käyttöön ollessani ~14-15 vuotias, kivuliaiden kuukautisten takia ja ensimmäisten käyttökertojen jälkeen tykästyin niihin ja kivuttomuuden takia niitä 7 vuotta söinkin. E-pillereissä tykkäsin älyttömästi siitä, kuinka kuukautisia pystyi jättämään väliin ja tästä myös kävin juttelemassa lääkärin kanssa ja hänkin sanoi munasarjoille tekevän skippaaminen hyvää ja niiden säästyvän.

Kuukautisten ohittamisella ei omassa kropassa näkynyt mitään haittoja, kuten tiputtelua, tai kipuja. Pidin harvemmin kuukautisia ja se sopi omalle mielellenikin hyvin! Ainoastaan mistä en tykännyt oli itse pillerin nieleminen. Mulle on aina ollut vaikeaa niellä lääkkeitä ja jopa tämän pienimmän pillerin kohdalla oli puistattaavaa ja monesti kurkkuun jäi tunne siitä, kuin lääke olisi jäänyt kiinni.OLYMPUS DIGITAL CAMERAMuutama vuosi sitten aloin kummiskin tuntea ihmeellistä pääkipua ja jollain tapaa aloin yhdistämään sitä e-pillereihin. Lääkärin kanssa kävin tästäkin asiasta juttelemassa, mutta vastausta ei koskaan löytynyt. Vuosia ekojen pääkipujen jälkeen huomasin niiden tulleen takaisin, jolloin samalla syntyi kaikkien näiden asioiden yhtenäinen päätös pillereiden lopettamisesta.

Nyt pillereiden lopettamisesta on kulunut noin 8 kuukautta ja ajatukset nyt on puoleen ja vastaan. Eniten mitä ikävöin pillereissä oli kivuttomat kuukautiset, nyt kuukautiset voivat alkaa jopa viikkoakin aikaisemmin ja välillä tuntuu joutuvan olla varpasilleen ja aina varautunut.

Kivuliaat kuukautiset tuovat taas särkylääkkeet mukanaan, mikä taas ei ole myöskään ykkös juttu syödä niitäkään, varsinkaan silloin kun ne eivät hirveästi lievitä kipuja. E-pillereillä kuukautisten skippaaminen oli helppoa ja siitä ehdottomasti tykkäsin, kun ei tarvinnut usein sietää menkkarumbaa.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERALopettamisen jälkeen olen huomannut epäpuhtauksien syntymisen helpommin kasvoille ja niskaan, muttei kummiskaan aknena. Se miksi pitäydyn pillerittömyydessä ainakin vielä tällä hetkellä on se kuinka moni asia on muuttunut mussa. Oon nuoresta asti ollut todella temperamenttinen, mutta nyt tiedän mitkä tunteet ovat mun omia ja mitkä taas oli lääkkeen aiheuttamia mielialan muutoksia.

Luulin pitkään olevani vaan niin helposti suuttuva ja härkäpäinen, kunnes tämän 8 kuukauden aikana olen todellakin saanut opetella uuteen minuun ja omiin tunteisiini. Olen hyvin tunteikas ihminen myös herkissä asioissa ja itken onnellisista, kuin myös surullisista asioista helposti. Puolisoni sanoin kiteytän tämän lopun Ninni oli välillä ihan hirveä hirviö, mutta nyt paljon vähemmän, vaikka siellä sisällä se hirviö vielä asustaakin jos liikaa ärsyttää.

Onko teistä joku lopettanut e-pillerit, tai jonkun muun hormonaalisen ehkäisyn? Ihanan aurinkoista keskiviikkoo kaikille 💛

-Ninni


3 thoughts on “Miksi lopetin e-pillerit & ajatuksia lopettamisesta

  1. Tosi mielenkiintoista lukea sun kokemuksia e-pillereistä ja niiden lopettamisesta! Noi mielialanvaihtelut kuulostaa kyllä aika hurjilta pillereiden kanssa, jos ei kerta itse voi oikein arvioida mitkä tunteet on omia ja mitä pillereiden aiheuttamia. Mullekin jää lääkkeen ottamisen jälkeen tosi usein kurkkuun tunne, että tabletti ois jääny sinne. Se on tosi inhottavaa!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos Sini 💛 Näin jälkeenpäin niitä osaskin ymmärtää, ettei tunnevyöryt aina ollut oman mielen takia ja se on hurjaa! Mutta vaikka kuinka hipiltä kuulostaa niin ihanaa olla nyt oma itsensä vahvasti 😍

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s